Lišmanioza

Lišmanioza je resna bolezen ljudi, psov, mačk in nekaterih glodalcev. Karakteristične so poškodbe kože in sluznic, limfadenopatije (povečane bezgavke), izguba apetita in teže, anemija, šepanje, odpoved ledvic. Včasih se pojavijo krvavitve iz nosu in poškodbe očes. Okužba pri mačkah je redka, kaže pa se kot kožna oblika bolezni s čiri, brez znakov obolenja notranjih organov.

Z izjemo nekaterih primerov v jugozahodni Nemčiji, kjer izvor infekcije ostaja neznan, je ta bolezen večidel vnešena v osrednjo Evropo. Endemična področja bolezni so Srednja in Južna Amerika, Bližnji vzhod, Azija in območje Mediterana. Računalniške simulacije so pokazale, da so, zaradi segrevanja ozračja, velika področja centralne Evrope postala možne bodoče lokacije za razvoj stabilnih populacij peščenih muh.
Povzročitelja bolezni na področju Mediterana in na Bližnjem vzhodu sta Leishmania infantum in L. donovani. To je pražival, ki jo prenašajo samice peščenih muh med hranjenjem s krvjo vretenčarjev. Aktivne so od mraka do zore. Ob piku s slino vnesejo povzročitelja v kožo gostitelja. Organizem tega obda z makrofagi, kjer se ti delijo in z njimi potujejo po telesu v različne organe, posebno v kostni mozeg, bezgavke, kožo, vranico, jetra in ledvice. Krog je sklenjen, ko peščena muha pije kri vretenčarja, v kateri se nahajajo okužene celice s povzročiteljem.
Inkubacijska doba bolezni (čas od okužbe do izbruha prvih simptomov) je različno dolga; od treh mesecev do več let. Klinična slika bolezni je lahko zelo različna: najbolj opazni znaki bolezni so kožne spremembe, zmanjšan apetit in posledična izguba teže, lokalna ali generalizirana limfadenopatija, poškodbe očes, odpoved ledvic, krvavitve iz nosu, šepanje in anemija. Občasno imajo nekateri psi kronično drisko ali odpoved jeter.
Najpogostejše kožne lezije se kažejo kot alopecija (izpadanje dlake) s hudim luščenjem kože, ki se navadno začne pri glavi in širi po telesu. Nekatere živali razvijejo kronične ulceracije, posebno na glavi in okončinah.

Nadzor infekcije na endemičnih področjih je možen z zdravljenjem okuženih psov, nadzorom potepuških psov in zaščito pred vektorji bolezni. Slednja je možna z uporabo ovratnic z deltametrinom (Scalibor®) , zapiranjem psov v času od mraka do zore tekom sezone ter uporabo insekticidov proti peščenim muham.
Na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete trenutno poteka raziskava o pojavnosti lišmanioze pri psih v Sloveniji. Projektu se je pridružila tudi Veterina Novo mesto. To pomeni, da lahko lastniki psa pripeljete na brezplačno testiranje na bolezen. V preiskavo so lahko vključeni odrasli psi, rojeni in živeči v Sloveniji, starejši od 1 leta in težji od 10 kg. Za preiskavo potrebujemo manjšo količino krvi in bris veznice očesa.

Za vse ostale, ki ne ustrezajo kriterijem in bi se želeli testirati, je na voljo testiranje na Veterinarski fakulteti z redno napotnico. Cena je 41,48 € (vključuje DDV).

a
Instagram feed