Nega in skrb za hišne ljubljenčke v vročih poletnih dneh

Poletje, vroči dnevi, sonce, tega se večinoma veselimo vsi, za naše hišne ljubljenčke pa so lahko takšni dnevi tudi naporni, predvsem zaradi tega, ker vročino prenašajo drugače kot mi in ker so v večji meri odvisni od tega, kako lastniki poskrbijo za njih.

Nemalokrat se v veterinarskih ambulantah znajdejo kužki s t.i. toplotnimi udari. Skrb za živali v vročih poletnih dneh je vsekakor pomembna. Pomembno je, da ima žival ves čas na voljo svežo vodo, senco in zavetje, kamor se lahko umakne med sončno pripeko, še boljše pa je, če je lahko vsaj v času največje vročine v notranjih prostorih, ki so običajno prijetno ohlajeni. Poleg tega, je pomembno, da se v času, ko je zunanja temperatura zelo visoka, izognete aktivnostim z vašim ljubljenčkom, saj se lahko hitro pregreje. Toploto namreč odvajajo le z znojenjem med blazinicam in preko jezika s sopenjem, s tem pa z izhlapevanjem izgubljajo tekočino, ki jo je potrebno nadomestiti.

V igri z vodo lahko psu precej olajšate vroče dni in hkrati poskrbite tudi za lastno osvežitev. Pozornost namenite tudi koži okoli smrčka, na konicah ušes in trebuščku, ker je lahko občutljiva na sončne opekline. Zaščitite jih lahko s sončnimi kremami primernimi za kužke. Vsekakor ne gre pozabiti na blazinice na tačkah. Če je potrebno, zamenjajte rutino sprehoda, se izognite asfaltu, uživate na travnatih površinah in gozdnih poteh, in prav tako po potrebi zaščitite blazinice s temu namenjenimi kremami.

Posebno pozornost je žal treba nameniti tudi pozivu, naj se živali ne pušča v avtomobilih. To je še vedno prepogost vzrok toplotnega udara. Na soncu in pri visokih temperaturah ozračja se vozilo močno segreje, kar je lahko hitro usodno. Tudi, če je vozilo v senci, se temperatura v notranjosti bistveno ne zmanjša, zato je najbolje, da živali v takih primerih pustimo doma.

Zunanja temperatura
(°C)
Temperatura v avtu po 10 min (°C)Temperatura v avtu po 30 min (°C)
213240
243543
263746
304048
324351
354654

Ko naravni mehanizem uravnavanja temperature ni več sposoben vzdrževati in uravnavati normalne telesne temperature (pri psih je to do 39,0°C)  in pride do prekomernega dviga le te, nastopi stanje imenovano toplotni udar. Mladiči, starejši ali bolni psi, ter predvsem psi brahiocefaličnih pasem (psi s krajšim gobčkom kot so mopsi, buldogi, pekinčani, shih tzu, ipd…) imajo povečano tveganje za nastanek toplotnega udara. 

Za toplotni udar je značilno pospešeno dihanje oziroma glasno sopenje, žival je nemirna, se slini (slina je gosta in lepljiva), ima povišan srčni utrip, lahko se začne tresti , notranja stran uhljev je vroča, rdeča, dlesni so motno sivkaste, temno rdeče, jezik je živo rdeč. Zaradi izgube vode v telesu nastopi dehidracija, lahko je prisotno bruhanje ali driska, kuža deluje prestrašeno in dezorientirano. Pomembno je pravočasno ukrepanje, sicer sta posledici šok in usodni konec. 

Prva pomoč, ki jo lahko nudite psu ob toplotnem udaru poleg tega, da se obrnete na veterinarja je ta, da ga umaknete v hladen, senčen prostor, ter ga začnete ohlajati. Pričnete pri tačkah in počasi nadaljujete proti spodnjemu delu trebuha. Hladite lahko s tekočo vodo, katera naj ne bo ledena ali pa npr. z mokrimi brisačami, ki jih morate zaradi segrevanja menjavati. Ohlajajte postopoma, da preprečite morebiten termični šok. Če je kuža pri zavesti mu ponudite za piti, če je nezavesten, ga položite v bočni položaj, iztegnite glavo naprej, potegnite jezik iz gobčka, da mu sprostite dihalne poti ter takoj poiščite veterinarsko pomoč. Tudi če si vaš kuža opomore z vašo pomočjo in ste ga uspešno ohladili, ga odpeljite k veterinarju na pregled, saj je še vedno lahko prisotna dehidracija ali porušeno ravnovesje elektrolitov. Predvsem pa, da se prepričate, da je z vašim ljubljenčkom vse dobro in brez hujših posledic. 

Pazite na svoje ljubljenčke in poskrbite za njih, privoščite jim skok v potok, reko ali morje, uživajte v poletju na način primeren vam in njim. 

a
Instagram feed