Psi, grozdje in ostali ne-ji…

Prihaja jesen in s tem čas trgatve, čas, ki nam da okusen grozd, katerega lahko zaužijemo na več načinov, med tem, ko je za naše štirinožne pasje prijatelje, katerikoli način (grozd, rozina, sok…) lahko potencialno zelo strupen.

Ni še znano kateri pes se lahko zastrupi z grozdjem in kateri ne, je pa potrjeno, da strupenost narašča sorazmerno s količino zaužitega grozdja. Torej, več kot pes poje grozdja, bolj je lahko to zanj toksično. 10-20 g grozdja na kilogram telesne mase, lahko privede do prvih znakov zastrupitve.

Bolezenski znaki se običajno razvijejo v do 24 urah po zaužitju grozdja. Bruhanje, driska in zmanjšanje apetita, v nekje 48 urah lahko sledi akutna ledvična odpoved in s tem abdominalna bolečina, polidipsija (povečano pitje) in anurija (popolno prenehanje izločanje urina iz ledvic).

Če vaš kuža zaužije grozdje, svetujem, da se obrnete na veterinarja, če je od zaužitja minilo manj kot 2 uri, bo ta po vsej verjetnosti apliciral sredstva in s tem sprožil bruhanje. Grozdje in rozine se v želodčkih zadržijo tudi dlje, zato je sprožitev bruhanja pomembna tudi kasneje, 4-6 ur, po zaužitju. Dodamo oglje, katero nase veže toksine in nadaljujemo z intravensko tekočinsko terapijo za podporo ledvicam. Nadaljevanje terapije je odvisno od stanja pacienta.

Vsekakor pa grozdje ni edino živilo, ki sodi med »prepovedana«. Sem sodijo še npr.:

Čebula, česen in por, saj vsebujejo različne organosulfokside, predvsem alkenilcisteinske sulfokside, kar pa pri psih povzroči poškodbe eritrocitov (rdečih krvnih celic) in vodi v anemijo. Toksičen odmerek čebule je 50g čebule na kilogram telesne teže. Znaki, ki se pojavijo so, bruhanje, driska, šibkost, pospešen srčni utrip in dihanje, blede, bledo- rumene sluznice,..

Kava in ostali kofeinski pripravki pri psih vplivajo na živčni sistem, povzročijo nemir, bruhanje in palpitacije. Zaradi vsebnosti teina, se je potrebno izogniti tudi pravemu čaju.

Ksilitol, umetno sladilo, ki se nahaja v npr. žvečilnih gumijih in zobni pasti, povzroči sproščanje velikih količin inzulina v organizmu in s tem hipoglikemijo. Prvi znaki se pojavijo hitro, lahko v 10 minutah po zaužitju in so apatija, bruhanje, motnje v kordinaciji, ob ne zdravljenju lahko vodi v krče, komo in smrt. V nekaj dneh lahko sledi tudi ledvična odpoved. Kot prva pomoč zavestnemu psu lahko date sladkano vodo, glukozo ali med.

Čokolada in kakav, vsebujeta teobromin, temnejša kot je čokolada, več ga je.  Simptomi, ki se pojavijo ob zaužitju so bruhanje, nemir, tresenje, sledijo lahko epileptični napadi, palpitacije in respiratorni problemi, konča se lahko s srčnim popuščanjem in smrtjo. Letalna doza za psa je 100 mg teobromina na kilogram telesne mase, kar je približno 50-60 g mlečne ali 5-8 g temne čokolade na kilogram telesne mase.

Pečkasto sadje, kot so jabolka, češnje, breskve, v koščicah vsebujejo amigdalin, snov, ki v krvnem obtoku sprošča cianovodik. Razvijejo se lahko nevrološke motnje, krči, bruhanje, driska, respiratorne težave in šok. Različne koščice lahko povzročijo tudi gastrointestinalne obstrukcije.

Avokado, vsebuje persin, ki je naravno prisoten fungicid. Zauživanje avokada lahko vodi v bruhanje, drisko in tudi hujše respiratorne težave. Več persina vsebujejo listi, lubje ter avokadova lupina. Mnenja glede zauživanja avokada so zelo deljena, vendar bolje se je izogniti tveganju. S koščico lahko pride tudi do obstrukcije gastrointestinalnega trakta.

Ne sodijo med živila, vendar je vsekakor vredno omeniti tudi, da psom sami ne dajajte humanih zdravil. Nemalokrat se v ambulanti znajdejo kosmatinci, zaradi zastrupitve s ibuprofenom, acetilsalicilno kislino in paracetamolom. Določene substance vodijo v hudo zastrupitev, pojavi se lahko slinjenje, apatija, gastrointestinalne težave, lahko pride do čirov na želodcu, krvavitev v prebavilih in ne malokrat do odpovedi organov (jeter, ledvic) ter smrtnega izida.

Zgoraj je naštetih nekaj toksičnih ali potencialno toksičnih predvsem prehrambenih snovi za naše kosmatince, seznam pa je še mnogo daljši, vsebuje tudi rastlinje, npr. oleander, lilije, fikusi,.. in druge toksične snovi kot so npr. etilen glikol, katerega najdemo v antifrizu, organofosforne spojine in karbamati, ki so v strupi za glodalce in polže, in še.  V primeru suma zaužitja toksičnih snovi, takoj pokličite veterinarja, posvetujte se, tudi, če še ne opazite nobenih kliničnih znakov, nekatere posledice so lahko hitre, nekatere se pokažejo čez nekaj dni, nemalokrat pa je škoda nepopravljiva in lahko tudi usodna.

Vašemu štirinožnemu prijatelju ponudite tisto, kar je zanj primerno. V današnji raznoliki ponudbi njim primernih snovi, ni potrebe po nikakršnem tveganju v takšnih primerih.  Vendar določene zadeve lahko vašim pasjim prijateljem ponudite, pod določenimi pogoji, npr. odstranite peške iz lubenice ali pa mu ponudite banano.

Naj bo jesen ravno prav topla in polna srečnih šapic.

a
Instagram feed